- انتشار : شنبه 11 شهریور 1402
- نویسنده : گُلاتور
- 1334
همه افرادی که به هر نحوی از گیاهان مراقبت می کنند تمایل دارند که گیاهان آنها همیشه سر زنده و شاداب باشند، علاوه بر این با داشتن گیاهانی سرسبز در دکوراسیون منزل و یا محل کار نقش مثبت ایفا کنند. داشتن گیاهان بی حال و مرده هیچ تاثیری در سلامت و زیبایی محیط ندارند، لذا همواره باید تمام نکات مربوط به شادابی گیاهان را رعایت کنید تا علاوه بر سلامت خود گیاه در تصفیه هوای محیط نیز تاثیر گذار باشند؛ در ادامه با ما همراه باشید تا به بررسی بیشتر راه های شاداب نگه داشتن گیاهان بپردازیم.
تمامی گیاهان در فصول رشد نیازمند تغذیه مناسب هستند، لذا می توانید اقدام به دادن کودهای شیمیایی و غیرشیمیایی از طریق خاک به آنها کنید. توجه کنید که از دادن قهوه، نسکافه و ریختن آنها پای گل ها خودداری نمایید زیرا سبب اسیدی شدن خاک می شوند؛ البته آب برنج بدون نمک، باقی مانده پوست میوه ها و پوست تخم مرغ نیز می تواند تاثیر مثبتی در رشد گیاهان داشته باشد. استفاده از کودهای حیوانی، ورمی کمپوست، کود مرغی و دامی پوسیده، همچنین کودهای شیمیایی بر اساس غلظت نوشته شده بر جعبه آن برای سلامت گیاهان نیز توصیه می شود. چنانچه در خرید کود و استفاده از آن برای گیاهان شک دارید می توانید نشانه های کمبود مواد ضروری گیاه را بررسی کنید و از کود مناسب استفاده کنید.
دو فاکتور ضروری و مهم برای رشد گیاهان آب مناسب و نور کافی می باشد. توجه داشته باشید که شما هر چقدر محیط مورد نظر را برای رشد گیاه بهینه کنید اما آب مناسب به ریشه گیاه نرسد و همچنین نور کافی را دریافت نکند گیاه سلامت کافی را نخواهد داشت، بنابراین کسب اطلاعات کافی راجع به میزان آبیاری و محل قرار گیری گیاه در منطقه مناسب از منزل و یا محل کار به شما کمک می کند گیاهتان همواره سرسبز باشد. به عنوان مثال اگر گیاهی به شرایط غرقابی حساس است نباید آبیاری فراوان برای آن انجام داد و چنانچه گیاهی نور دوست است باید در طول روز نور کافی را بالاخص اول صبح دریافت کند. یکی دیگر از مواردی که باید در آبیاری مورد توجه قرار دهید این است که گلدان زهکش کافی داشته باشد و آب اضافی از زیر گلدان خارج شود، چرا که تجمع آب اضافی باعث پوسیدگی ریشه و در نتیجه عدم دریافت مواد کافی برای گیاه می گردد.
از دیگر نکات قابل توجه برای رشد صحیح و سالم همه گیاهان این است که خاک آن را هر ساله عوض نمایید، زیرا در طول مدت نگهداری و دفعات آبیاری و کوددهی ممکن است که املاح درون خاک تجمع کنند و خاک اسیدی شود، بنابراین نیاز است که به موقع تعویض گلدان و خاک انجام شود. حتی اگر گیاه موردنظر بزرگتر شده باشد لازم است به گلدانی با سایز بزرگتر منتقل شود، وجود کپک و لکه های سفید روی سطح خاک نیز نشان دهنده فقر خاک است.
سعی کنید چند وقت یکبار گلدان و گیاهان خود را به صورت کامل بررسی کنید که اگر مورد حمله آفات و حشرات قرار گرفته باشد و یا همچنین دچار بیماری شده باشد هر چه سریعتر به آنها رسیدگی کنید تا مانع انتشار بیماری و در نهایت از بین رفتن گیاه شوید.
بعضی از گیاهان جهت رشد مناسب و شادابی نیاز به رطوبت بیشتری دارند، بنابراین کسب اطلاعات کافی راجع به شرایط نگهداری هر گیاه از متخصصین گل و گیاه به شما کمک می کند که همواره گیاهی سالم و سرحال داشته باشید. جهت تامین رطوبت گیاهان در خانه می توانید از روش هایی مانند: غبار پاشی، ایجاد جزیره و یا دستگاه بخور استفاده کنید.
بهترین نوع گلدانی که می توانید گل و گیاهان آپارتمانی را در آن نگهداری کنید گلدان های سفالی هستند که با خاک رس ساخته شده اند. این گلدان ها در فصل زمستان فضای ریشه را گرم و در فصل تابستان آن را خنک نگه می دارند. در گیاهانی مانند کاکتوس که آب زیادی نیاز ندارند، این گلدان ها به خوبی آب اضافه را به بیرون نشت می دهند و مانع تجمع آب درون گلدان می شوند. استفاده از گلدان های فلزی برای گل و گیاهان زینتی توصیه نمی شود، زیرا سبب زنگ زدن و نفوذ سم به خاک می گردند؛ البته برای گیاهانی مانند فیکوس و پتوس می توان از گلدان پلاستیکی استفاده کرد.
استفاده از ظروف شیشه ای برای نگهداری گیاهان درون آب توصیه نمی شود و فقط زمانی می توان این کار انجام داد که بخواهیم قلمه ها ریشه دار شوند، نگه داشتن گیاهان ریشه دار درون ظرف های شیشه ای موجب گندیدگی ریشه و همچنین خراب شدن آنها می گردد.
اگر گیاهان را به صورت گروهی در کنار یکدیگر نگهداری کنید باعث می شود که رطوبت خارج شده از هر گیاه به درون شاخ و برگ سایر گیاهان به دام بیفتد، چنانچه گلدان را به صورت تکی نگهداری کنید سبب بالا رفتن سرعت تبخیر آب می شود که در نتیجه نیاز آبی گیاه بیشتر می گردد.
بعضی از گیاهان که در باغچه نگهداری می شوند در فصل پاییز و بهار نیاز به گرده افشانی دارند، بنابراین بهتر است این دسته از گیاهان را در خارج از منزل قرار دهید تا شاداب تر شوند و گردش گرده آنها به خوبی صورت گیرد؛ نگه داشتن آنها در منزل امکان بروز حساسیت فصلی را به دنبال دارد.
رشد شاخ و برگ بعضی از گل ها و گیاهان به وفور دیده می شود، مانند پتوس و برگ بیدی که با هرس کردن به موقع این دسته از گیاهان می توانید همواره گیاهی سرحال و شاداب داشته باشید. گیاهانی مانند پتوس هرچقدر که ساقه و برگ زیادتر و بزرگتر شوند باعث می شوند که به علت افزایش طول ساقه مواد غذایی از ریشه دیرتر به برگهای انتهای ساقه برسد، بنابراین ممکن است که برگ های انتهای کوچکتر باشند، لذا در بعضی از مواقع گیاه نیاز به هرس کردن دارد.پهمچنین در گیاهان دیگری مانند بونسای هرس کردن سبب فرم دهی و ایجاد شکل خاص برای گیاه می گردد که در زیبایی آنها تاثیر چشمگیری دارد.
غبارپاشی گیاهان از طرفی می تواند تاثیر مثبتی در فراهم نمودن رطوبت مورد نیاز آنها داشته باشد که البته باید از روش درست آن انجام شود. اما توجه کنید که در فصل تابستان و یا هنگامی که گیاهان نور مستقیم خورشید را دریافت می کنند اگر غبار پاشی صورت گیرد باعث ایجاد برگ سوختگی می گردد.