- انتشار : دوشنبه 02 بهمن 1402
- نویسنده : گلاتور
- 3004
کنه تار عنکبوتی قرمز (Red spider mite) که نام های دیگر آن کنه معمولی، کنه دو نقطه ای و کنه تار تن است، یک نوع از آفت های خطرناک گل و گیاهان زینتی و آپارتمانی می باشد. نام علمی این نوع آفت Tetranychus urticae است و از خانواده arachnid همان آفت های خطرناک درختان می باشد. کنه تار عنکبوتی قرمز جزء آفت های خزنده بوده و بال پرواز ندارد اما دارای ۶ الی ۸ پا است. این آفت به قدری ریز است که طول بدنش به نیم میلی متر می رسد، از این رو همانند بسیاری از آفات از جمله حشرات فلسی، شناسایی و تشخیص آن کار بسیار دشواری است به همین دلیل توصیه می گردد برای دیدن آن از ذره بین قوی استفاده کنید.
این نوع آفت در فصل بهار و برخی اوقات در زمستان قرمز و نارنجی رنگ بوده اما در زمانی که به تازگی از تخم خارج می شود سفید رنگ می باشد؛ کنه های بالغ نیز دارای رنگ سفید، زرد، قهوه ای کمرنگ و برخی اوقات سبز به همراه دو نقطه تیره رنگ در پشت خود هستند به همین دلیل به آن ها کنه دونقطه ای گفته می شود. کنه تار عنکبوتی قرمز رنگ و بیضی شکل است که با گرمای هوا چرخه زندگی آن سرعت بسیار بیشتری پیدا خواهد کرد، به طوری که در فصول سرد سال این چرخه ۱ ماه طول می کشد، در حالی که در فصول گرم این چرخه بیش از ۳ روز به طول نمی انجامد. این نوع آفت گل و گیاهان آپارتمانی با شروع شدن فصل بهار شروع به آغاز فعالیت های خود می کند و تا فصل زمستان همچنان به انجام آن ها ادامه می دهد، اما با شروع زمستان به صورت کنه ماده بالغ در خاک، لا به لای پوسته های چوبی و شکاف های ساقه قایم می شود و تا فرا رسیدن مجدد فصل بهار صبر می کند. پس از رسیدن بهار کنه های تار عنکبوتی شروع به بیرون آمدن از پناهگاه کرده و کنه های ماده تخم گذاری می کنند.
تخم های این نوع آفت به طور معمول در زیر برگ های گیاهان به صورت تکی و برخی اوقات گروهی گذاشته می شود، به علاوه این کنه ها اطراف تخم های خود توسط جهت حفظ امنیت آن ها تار می تند. تخم های کنه تار عنکبوتی قرمز پس از گذشت ۱ الی ۲ هفته شکسته می شوند و لاروها از آن ها خارج می گردند. لاروها در ابتدا دارای سه پا هستند و رنگ آنها زرد مایل به قهوه ای است، پس از گذشت مدتی وارد مرحله دیگری به اسم نمفی یا پورگی شده و دارای ۳ تا ۴ جفت پا و رنگی تیره می شوند. شایان ذکر است که مرحله پورگی این نوع کنه ها دارای دو مرحله تغذیه و پوست اندازی است و پس از پشت سر گذاشتن آن دو مرحله، به مرحله بلوغ ورود پیدا می کنند. توجه داشته باشید که کنه تار عنکبوتی قرمز در تمام دوره های رشد خود ( لاروی، پورگی و بلوغ ) به گیاهان صدمه می زند از این رو در صورت مشاهده و شناسایی باید سریعا دفع گردد، یکی از آسان ترین راه های مشاهده این آفت این است که بر زیر برگ ها یک کاغذ سفید قرار دهید و برگ های گیاه را تکان دهید، با انجام این کار کنه ها همانند دانه های فلفل بر روی کاغذ می ریزند.
کنه تار عنکبوتی قرمز بیشتر بر روی گیاهانی همچون کاکتوس ها، ساکولنت ها، فیکوس، پاچیرا (درخت پول)، شفلرا ، آدنیوم، آگلونما، پوتوس، لیندا، دراسنا، شامادورا و دیفن باخیا به وجود می آید. این آفت ها هنگام تغذیه نمودن از شیره گیاهان، بافت آن ها را زخمی نموده و در سایر قسمت های گیاه از جمله زیر و روی برگ ها تار می تنند، سپس به وسیله آن سطح برگ ها را می پوشانند. شایان ذکر است که لاروهای کنه تار عنکبوتی قرمز برای تغذیه خود قسمت های جوان و ترد گیاهان را انتخاب می کنند.
هنگامی که کنه تار عنکبوتی قرمز به گیاهی هجوم بیاورد خود را به صورت لکه های سفید یا زرد رنگ بر روی برگ ها، بدنه گیاه و برخی اوقات زیر برگ ها نمایان می سازد. همانطور که گفته شد این کنه برگ ها را سوراخ کرده و شیره آن ها را می مکد، همین امر پس از گذشت مدتی موجب ایجاد لکه های قهوه ای بر روی برگ ها نظیر آفتاب سوختگی می شود و علت اصلی آن تغذیه این نوع آفت از سلول های سطح زیرین برگ ها و از بین رفتن کلروفیل آن هاست. اگر کنه تارتن زود دفع نشود و همچنان در لا به لای گیاهان زندگی کند، پس از گذشت مدتی موجب برنزه شدن کامل برگ ها و در نتیجه مرگ گیاه می شود. سایر علائم ایجاد کنه تار عنکبوتی بر روی گیاهان عبارتند از:
• تجمع گرد و غبار بر روی تارهای عنکبوت موجود بر روی برگ ها
• ریزش برگ ها
• لوله ای و خشک شدن برگ ها
در صورت خرید گیاه جدید ابتدا تمام قسمت های آن را برای وجود نشانه های بیماری گیاهان آپارتمانی به خوبی بررسی نموده و سپس در کنار سایر گیاهان قرار دهید. به علاوه در صورت نگهداری گیاهان آپارتمانی در تراس هر روز قسمت های مختلف برگ و ساقه آنها را بررسی نمایید چرا که وجود چند تخم کنه تار عنکبوتی موجب ازدیاد آن و از بین رفتن کامل گیاه می شود.
روش های مقابله با کنه تار عنکبوتی قرمز عبارتند از:
- ابتدا گیاهان آلوده شده به این نوع آفت را هرس کرده و سپس آن ها را از سایر گیاهان جدا کنید.
- از اسپری های آفت کش مناسب همچون پیرتروم و سینامیت استفاده کنید و اسپری را بر روی قسمت های مختلف گیاه آلوده بپاشید.
- از روغن های ضد آفت نظیر روغن چریش و رزماری استفاده کنید و ساقه و برگ های گیاهان زینتی خود را با استفاده از این روغنها به خوبی چرب نمایید.
- از محلول ترکیبی مایع ظرفشویی و آب برای تمیز کردن برگ های گیاهانتان استفاده کنید، برای تهیه این محلول تنها کافیست ۱ قاشق چایخوری مایع ظرفشویی را با ۳ لیوان آب گرم به خوبی ترکیب نمایید سپس بر روی ساقه و برگ های گیاهان اسپری نمایید.
- پس از استفاده از مایع ظرفشویی و آب، نوبت به استفاده از الکل مالشی خانگی می رسد، تکه پنبه ای را به الکل آغشته کنید و با استفاده از آن برگ های گیاهان آلوده را ضدعفونی کنید.
- پس از انجام روش های گفته شده، گیاه را با آب ولرم به خوبی بشویید و سپس مقداری خاک دیاتومه بر روی برگ ها و خاک گیاهان بپاشید، پس از گذشت چند روز مجددا گیاه را شست و شو دهید و از سم کنه تار عنکبوتی قرمز استفاده کنید.
سخن پایانی
به طور کلی کنه تار عنکبوتی قرمز، آفتی بسیار تهدید کننده برای گیاهان زینتی آپارتمانی به شمار می آید، چرا که هر کنه ماده قادر به گذاشتن صد تخم است و به همین دلیل به سرعت تعداد کنه ها افزایش یافته و سریع و حتما موجب مرگ گیاهان آپارتمانی شما می شوند، پس باید در صورت بروز در کوتاه ترین زمان ممکن دفع شوند.