- انتشار : چهارشنبه 30 فروردین 1402
- نویسنده : گلاتور
- 633
خرید گلدان چه برای گیاهان آپارتمانی و چه برای سایر گیاهان به دقت ویژهای نیازمند است، چرا که بسیاری از گل ها و گیاهان تصفیه کننده هوا هستند و در صورت انتخاب گلدان نامناسب آسیب جدی می بینند و پژمرده می شوند. گلدان ها تنها یک محل نگهداری برای گیاهان نیستند، بلکه خانه آنها محسوب می شوند، از این رو باید در انتخاب خانه هر گیاه دقت فراوان به خرج داد. بهتر است بدانید که هر گلدانی برای هر گیاهی مناسب نیست، به عنوان مثال گل ارکیده به گلدان شفاف نیاز دارد تا ریشه اش همواره نور دریافت کند.
مهمترین نکات در زمان انتخاب گلدان مناسب برای گل و گیاهان آپارتمانی عبارتند از:
• نوع گیاه:
یکی از نکاتی که در زمان خرید گلدان برای گیاهان زینتی بسیار اهمیت دارد، توجه به نوع گیاهیست که قرار است در گلدان قرار گیرد و شکل و رنگ گلدان نباید به هیچ وجه شما را از دقت به این موضوع دور کند؛ از این رو باید انتخاب گلدان مناسب را به گلدان زیبا ترجیح دهید. برای گیاهان خشکی پسند همچون ساکولنت ها، ارکید ها و کاکتوس ها گلدان های سفالی و برای گیاهان رطوبت پسند نیز گلدان های فلزی، سرامیکی و پلاستیکی مناسب هستند.
• سایز و اندازه گلدان:
تقریباً هر گیاهی نیاز دارد در گلدان متناسب با سایز خود پرورش داده شود و استفاده از گلدان بزرگ برای گیاه کوچک کار بسیار اشتباهی است، چرا که سبب جذب رطوبت بیشتری می گردد و در صورت عدم نیاز گیاه به رطوبت، به آن آسیب جدی وارد می شود. استفاده از گلدان کوچک نیز می تواند گیاه را در شرایط بحرانی قرار دهد، چرا که به دلیل کم بودن فضا خاک گلدان زود به زود خشک می شود. به همین دلیل گیاهان آپارتمانی رطوبت پسند نمی توانند رطوبت مورد نیاز خود را به خوبی جذب نمایند و به مرور زمان خشک می شوند، به علاوه ریشه گیاهان نیز به دلیل تنگ بودن فضا در هم می پیچد و گاهی منجر به پژمردگی و زردی گیاه و از بین رفتنش می شود. در هر بار تعویض گلدان، بهتر است برای گیاهانی با رشد کم گلدانی ۳ تا ۵ سانتی متر بزرگتر و برای گیاهان با رشد سریع نیز گلدانی ۲۰ سانتی متر بزرگتر از گلدان قبلی انتخاب نمود.
• دارا بودن زهکشی مناسب:
بهترین و مناسب ترین گلدان برای گیاهان زینتی، گلدان هایی هستند که در کف آنها یک یا چند سوراخ وجود داشته باشد. وجود این سوراخ ها در زیر گلدان سبب خالی شدن آب اضافی بعد از هز آبیاری و سبک شدن خاک می گردد، از این رو جریان هوا در زیر گلدان و درون خاک برقرار خواهد شد. وجود جریان هوای خوب درون خاک گلدان یکی از عوامل بسیار مهم در حفظ سلامت گیاهان است، چرا که از سالم ماندن ریشه محافظت و از ایجاد قارچ و باکتری نیز جلوگیری می نماید. اگر گلدانی خریداری کردید که کف آن سوراخ نداشت، با استفاده از مته یا دریل حداقل ۱ یا ۲ سوراخ در زیر گلدان ایجاد کنید تا گیاه درون آن همواره سالم بماند و آسیب نبیند.
• رنگ و شکل گلدان:
رنگ و شکل گلدانی که انتخاب می کنید در زیبایی دکوراسیون گل و گیاه آپارتمانی نقش مهمی دارد.
علاوه بر رنگ و شکل گلدان ها، جنس های مختلفی از گلدان موجودند که هر کدام ویژگی های خاص خود را دارد و مزایا و معایبی را برای گل و گیاه ارائه می کند. انواع گلدان و ویژگی های آنها عبارتند از:
۱: گلدان های پلاستیکی
گلدان های پلاستیکی دارای شکل و تنوع رنگی متفاوتی هستند که از مزایای آنها می توان به وزن سبک، حفظ گرما، هزینه کم و مقرون به صرفه بودن اشاره نمود. بهتر است بدانید که این گلدان ها نسبت به گلدان های سفالی گردش هوای مناسبی ندارند که می تواند زهکشی خاک را کاهش دهد.
۲: گلدان های بتنی
این نوع گلدان ها دارای رنگ های شاد و مختلف گوناگونی هستند که جنس آنها از بتن بوده و از میزان مقاومت بالا و مناسبی برخوردارند. گلدان های بتنی دارای وزن زیادی هستند، به همین دلیل برای قرار دادن گل و گیاهان زینتی در فضای باز مورد استفاده قرار می گیرند تا در برابر باد مقاومت کنند. این گلدان ها در اشکال مخروطی و استوانه ای و در سه سایز مختلف موجودند، نوع استوانه ای آنها معمولاً برای گیاهانی با قد بلند مانند سانسوریا استفاده می شود.
۳: گلدان های سرامیکی
گلدان های سرامیکی که دارای طرح های فانتزی می باشند و بیشتر مناسب گل و گیاه های زینتی کوچک هستند. این نوع گلدان ها در کف خود دارای یک پایه هستند که کمک می کند آب اضافی درون گلدان راحت تر خارج شود که برای بسیاری از گیاهان آپارتمانی مزیت مهمی شناخته می شود. بهتر است بدانید که گلدان های سرامیکی همچون گلدان های سفالی از خاک درست شده اند با این تفاوت که رویه ی آنها لعاب کاری گشته و در حرارت بسیار پخته می شوند، از این جهت دوام بیشتری نسبت به گلدان های سفالی دارند.
۴: گلدان های سفالی
این نوع گلدان ها با آب و خاک ساخته می شوند و دارای منافذ ریز و بسیار کوچکی هستند، که این منافذ به گردش هوای درون گلدان کمک می نماید که برای ریشه گل و گیاه به خصوص گیاهان همیشه سبز مانند پتوس، قاشقی، گندمی و ... اهمیت بسیاری دارد. از مزایای گلدان سفالی می توان به کم هزینه و مقرون به صرفه بودن آن اشاره نمود.
۵: گلدان های فلزی
همانطور که از اسم این گلدان ها پیداست جنس آنها از فلزاتی همچون مس، آلومینیوم و آهن است که قیمت هر کدام با توجه به جنس آن متغیر می باشد. هنگام خرید گلدان های فلزی حتما دقت کنید که در زیر گلدان حفره زهکشی مناسبی وجود داشته باشد تا آب اضافی درون آن بتواند به راحتی خارج شود.
۶: گلدان های شیشه ای
گلدان های شیشه ای مختص برخی از گیاهان خاص همچون بامبو هستند که ریشه آنها برای رشد خود به خاک احتیاجی ندارد، بلکه به نور و آب نیازمند است.
۷: گلدان های مواد عالی استوانه ای
این گلدان ها دارای جنسی متخلخل می باشند که آب در آنها سریعا خشک می شود از این رو مناسب گیاهان خشکی دوست مانند کاکتوس ها می باشند به علاوه دارای دو سبک ساده و مینیمال با رنگ های طوسی و سفید هستند.
به طور کلی انتخاب گلدان مناسب در حفظ سلامت گیاه بسیار موثر است، میزان منافذ بدنه، ارتفاع و قطر آن، زهکشی زیر گلدان و بسیاری ویژگی های دیگر در طول عمر گیاهتان تاثیر دارد. علاوه بر در نظر داشتن این نکات در زمان خرید گلدان باید همواره گلدان را تمیز و پاکیزه نگه دارید تا گیاه دچار آفت و بیماری نگردد.