- انتشار : شنبه 22 اردیبهشت 1403
- نویسنده : گلاتور
- 308
شته های سبز آفت های گلابی شکل ریزی هستند که طول آن ها بین ۲ الی ۴ میلی متر می باشد. همانطور که از نام این شته ها پیداست دارای رنگ سبز بوده و دو قرنیک در پایین شکم خود دارند؛ لوله های کوچک یا همان قرنیک های بدن شته های سبز قادر به ترشح نوعی ماده دفاعی (عسلک) هستند و همواره از این آفات محافظت می کنند، به علاوه یکی از راه های تشخیص این آفات وجود همین قرنیک ها هستند. بدن برخی از شته های سبز دارای پوششی پشمی یا همان مویی است، به علاوه گاهی این آفات به صورت بالدار متولد می شوند اما اکثر اوقات بدون بال هستند. این حشرات با استفاده از دهان خود شیره گیاهان را می مکند و هنگام مکیدن شیره گیاهان سبب ایجاد نقطه های ریز بر روی برگ ها و ساقه می شوند.
شته های سبز به سرعت تولید مثل می کنند و تعدادشان افزایش می یابد به طوری که در طول عمر ۲۰ الی ۳۰ روزه خود قادر به تولید ۶۰ الی ۱۰۰ لارو هستند. این آفت ها پس از متولد شدن در زیر برگ ها و پایه جوانه ها پنهان می شوند و در چرخه زندگی آن ها مرحله شفیرگی وجود ندارد چرا که عمر آنان بسیار کوتاه است. جالب است بدانید که تمامی شته های سبز در فصل بهار از تخم خارج شده و همگی ماده هستند از این رو می توانند به صورت غیر جنسی تولید مثل کنند.
آفت شته سبز اغلب بر روی گل و گیاهان زینتی آپارتمانی نظیر: گل سرخ، شاتوت، گل رز، شفلرا، فیکوس، پوتوس، آگلونما، اکساکوم، گل حنا، بگونیا، گل پامچال، سینراریا، کاتارانتوس، گل میخک، لیزانتوس، گل مرجان و گل داوودی ایجاد می شود. آفت شته سبز با مکیدن شیره این گیاهان سبب تضعیف گیاه و در نتیجه پژمردگی آن می شوند و همچنین هنگام حرکت بر روی برگ ها و ساقه گیاهان نوعی ماده چسبناک به نام عسلک از خود تولید می کنند که این ماده سبب ایجاد و تجمع یک نوع قارچ به نام کپک دوده بر روی ساقه و برگ ها می گردد. از دیگر اثراتی که این آفات بر روی گیاهان می گذارند می توان به: چسبیدن برگ ها به دلیل وجود عسلک، پیچ خوردن برگ ها، ایجاد خال های سیاه رنگ بر روی برگ ها، سوراخ شدن برگ ها، زرد و قهوه ای شدن برگ ها و ساقه، حمله ور شدن مورچه ها به سمت گیاهان و پژمردگی برگ ها اشاره نمود.
برای جلوگیری از بروز این نوع آفت ابتدا باید با استفاده از قیچی باغبانی تمامی برگ های آسیب دیده گیاهان را جدا کنید چرا که این برگ ها ممکن است محل تجمع این حشرات و یا حشرات دیگری باشند. پس از آن همیشه با استفاده از پارچه ای نمدار برگ ها و ساقه گیاهان خود را تمیز کنید تا از تجمع گرد و غبار بر روی برگ ها جلوگیری شود، همچنین می توانید گیاهان خود را با آب شست و شو دهید. بهتر است بدانید که در فصل زمستان با استفاده از خاک یا مالچ باز تابنده می توان رشد علف های هرز اطراف گیاه را کنترل نمود و از بروز این شته ها پیشگیری کرد.
به طور کلی شته سبز آفت بسیار زیان باری می باشد، چرا که با حمله ور شدن به گل و گیاهان زینتی آپارتمانی آسیب های جبران ناپذیر بسیار زیادی به آن ها وارد نموده و در مدت بسیار کوتاهی می توانند موجب پژمردگی و یا حتی مرگ گیاهان شوند.
برای مقابله با آفت شته سبز باید روش هایی که در ادامه گفته شده اند را در پیش گرفت:
۱: روش اول مقابله با آفت شته سبز استفاده از روغن چریش است، چرا که این روغن دارای خاصیت آفت کشی بوده و موجب مرگ حتمی آفات می شود. توجه داشته باشید که این روغن را باید قبل از طلوع خورشید و یا غروب ها (هنگام خنکی هوا) آن هم هر ۷ الی ۱۰ روز یک بار مورد استفاده قرار دهید.
۲: روش دوم مقابله با شته سبز استفاده از خاک دیاتومه است، چرا که این خاک دارای ذرات ریزی همچون گرد و غبار است که موجب آسیب رساندن به بدن شته های سبز می شود و آنها را زخمی می کند، از این رو از آسیب رسیدن به گیاهان جلوگیری می کند. برای محافظت از گل و گیاهان آپارتمانی به وسیله این روش تنها کافیست که مقداری از این خاک را بر روی خاک گلدان، برگ ها ساقه گیاهان بریزید.
۳: روش سوم استفاده از قارچ Beauveria bassiana است چرا که مصرف این قارچ توسط شته های سبز موجب ایجاد بیماری موسکاردین سفید (نوعی بیماری که سبب از دست رفتن اشتها، سستی و بی حالی) می شود و در نتیجه شته ها می میرند. شایان ذکر است که برای اثرگذاری بیشتر می توان این قارچ را با روغن چریش و یا صابون حشره کش ترکیب نمود و سپس مورد استفاده قرار داد.
۴: روش دیگر از بین بردن آفت شته سبز استفاده از محلول آب، مایع ظرفشویی و سرکه سیب است، این محلول دارای اثر آفت کشی خارق العاده ای است و موجب نابودی سریع تمامی شته های سبز می گردد. برای استفاده از این محلول باید ۴ لیوان آب را با ۱ لیوان سرکه سیب و چندین قطره مایع ظرفشویی به خوبی ترکیب کنید و بر روی ساقه و برگ ها اسپری نمایید، توجه داشته باشید که از محلول بر روی ریشه گیاهان اسپری نکنید چرا که موجب آسیب دیدن شدید ریشه و گاهی مرگ گیاهان آپارتمانی می شود.
۵: در صورتی که سایر روش های گفته شده را انجام دادید اما همچنان شاهد وجود کنه های سبز بودید از حشره کش های اسپینوساد و پیرترین استفاده کنید زیرا این حشره کش ها دارای ترکیبات بسیار قوی هستند و به محض استفاده موجب مرگ حتمی کنه ها می گردند. توجه داشته باشید که این حشره کش ها را باید تنها بر روی ساقه و برگ ها (به ویژه قسمت زیرین برگ ها) پاشید.