- انتشار : دوشنبه 02 بهمن 1402
- نویسنده : گلاتور
- 1217
مگس سیاه Blackfly که نام علمی آن Fungus gnat است، یک نوع از آفت های گل و گیاهان زینتی آپارتمانی است و نام های دیگری از جمله پشه سیاه و پشه قارچ خاک دارد. این نوع آفت با توجه به نام خود ظاهری شبیه به مگس دارد و هنگام تخمک گذاری، لاروهای سفید و کرمی رنگ خود که سری مشکی دارند را به صورت کرم های ریز در خاک می ریزد به همین دلیل بیشتر به پشه قارچ خاک معروف است. رنگ این نوع حشره، سیاه مایل به خاکستری است که دارای قدرت پرواز کمی می باشد، به همین دلیل بیشتر در میان خاک، گل و گیاهان یافت می شود نه در فضاهای باز؛ به علاوه خاک مرطوب به ویژه پیت ماس بهترین مکان جهت رشد آن است.
مگس های سیاه بالغ عمر کوتاهی دارند یعنی در صورت مرطوب و غنی بودن خاک به مدت ۱ هفته زنده می مانند اما در طول این یک هفته ۳۰۰ تخم در خاک می گذارند بعد از گذشت ۴ الی ۶ روز لاروها از تخم بیرون می آیند و شروع به تغذیه نمودن خود و آسیب رساندن به گیاه می کنند. لاروهای این آفت به مدت ۱۴ روز به صورت لارو باقی می ماند و سپس شفیره می شوند که آن هم ۷ الی ۱۴ روز به طول می انجامد پس از طی کردن این مراحل حشره به صورت کامل در می آید.
مگس سیاه بیشتر بر روی گل های زینتی آپارتمانی ایجاد می شود و از این نوع مگس به عنوان قاتل آن ها یاد می گردد، از شایع ترین گل هایی که دچار مگس سیاه می شوند می توان به کاکتوس ها، ساکولنت ها، افوربیاها، گل شمعدانی، بنفشه آفریقایی و میخک اشاره نمود. لاروهای این حشرات برای گیاهان آپارتمانی بسیار خطرناک تر از حشره بالغ بوده و می توانند به راحتی با تغذیه نمودن از ریشه گیاهان ابتدا شادابی ریشه را از بین برده و سپس موجب از بین رفتن جوانه ها، زرد شدن برگ ها، ضعیف شدن گیاه و افتادگی و پوسیدگی ساقه و برگ ها شوند و به همین دلیل باید سریعا دفع شوند.
برای جلوگیری از بروز مگس سیاه باید با توجه به نیاز هر گل یا گیاه آن را آبیاری نمود و از آبیاری بیش از حد خودداری کرد، چرا که این نوع حشرات عاشق رطوبت خاک هستند و خاک های مرطوب بستر بسیار خوبی جهت رشد و تشدید آن ها می باشد، از این رو باید تا زمان خشک شدن کامل خاک اقدام به آبیاری گیاهان نکنید. به علاوه گل ها و گیاهان آپارتمانی بالغ را از بسترهای کاشت جدا کنید، زیرا با انجام این کار احتمال تشکیل آفت مگس سیاه بسیار کاهش می یابد. شایان ذکر است که قبل از استفاده کردن از خاک تازه برای گیاهان، ابتدا باید خاک را با استفاده از حشره کش و سم های قارچ کش به طور کامل ضد عفونی کنید و سپس آن را مورد استفاده قرار دهید. همچنین گیاهان تازه خریداری شده را نیز قبل از قرار دادن در کنار سایر گل و گیاهان، از نظر وجود نشانه های بیماری گیاهان آپارتمانی به خوبی بررسی و ضد عفونی کنید. توجه داشته باشید که بنفشه آفریقایی و شمعدانی را هیچگاه در کنار و یا اطراف بستر کاشت و قلمه قرار ندهید چرا که اینکار خطر ابتلا به مگس سیاه را تا چندین درصد افزایش می دهد.
به طور کلی آفت مگس سیاه در صورت مشاهده باید سریعا دفع شود، چرا که در غیر این صورت موجب مرگ گیاهان آپارتمانی می شود به علاوه سرعت سرایت آن بسیار بالاست و به راحتی از گیاهی به گیاه دیگر منتقل می گردد؛ از این رو در طی مدت زمانی کوتاه می تواند گیاهان بسیاری را بیمار کند و به آن ها آسیب جدی وارد کند. برای دفع و درمان آفت مگس سیاه می توان از چند روش استفاده کرد که این روش ها به ترتیب عبارتند از:
1- ابتدا میزان آبیاری را کنترل کنید و تا زمانی که خاک گیاه خشک نشده اقدام به آبیاری مجدد نکنید.
2- از آنجایی که مگس سیاه به طور معمول در عمق نیم سانتی متری خاک تخم می گذارد پس می توان با ریختن ۱ سانتی متر شن بر روی بستر خاک از تخم گذاری این آفت جلوگیری نمود، چرا که شن بر خلاف خاک سریعا خشک می شود و مگس سیاه بالغ به دلیل خشک بودن مکان، تخم نمی گذارد در نتیجه سریع تر از بین می رود.
3- با استفاده از سم دورسبان، اتیون و حشره کش کنفیدور گیاهان آلوده شده به مگس سیاه را ضد عفونی کنید. برای این کار باید با توجه به دز مصرفی درج شده بر روی بسته بندی هر سم، آن ها را با یکدیگر ترکیب کنید و در سه مرحله با فاصله هر ۶ روز یک بار بر روی سایر نقاط گیاهان آلوده استفاده نمایید.
4- سم اتیون را با روغن ضد گزش حشرات به خوبی ترکیب کنید و بر روی سایر نقاط گیاه آلوده آن هم در دو مرحله با فاصله ۲۱ الی ۲۸ روز یک بار اسپری کنید چرا که این کار موجب از بین بردن تخم مگس سیاه می شود.
5- خاک را تکان دهید و با دست لاروهای بین خاک را جدا کنید و دور بیندازید، همچنین می توانید برای جمع کردن لاروها از جارو برقی استفاده کنید.
6- گل و گیاهان آلوده به آفت مگس سیاه را در سایه قرار ندهید و اجازه دهید که نور خورشید دریافت کنند، چرا که نور خورشید دشمن اصلی مگس های سیاه است و سریعا آن ها را دفع می کند.
7- از کارت های زرد مخصوص گیاهان در اطراف گلدان و یا بسترهای کاشت استفاده کنید چرا که این کارت ها با چسبی که جاذب پشه های سیاه است پوشیده شده اند و این نوع حشرات را به خوبی جذب خود می کنند در نتیجه موجب به تله افتادن و مرگ آن ها می شوند.
8- ترکیب یک قسمت آب اکسیژنه یا همان پراکسید هیدروژن ۳ درصد را با سه قسمت آب مورد استفاده قرار دهید و به وسیله آن گل و گیاه آلوده شده را آبیاری کنید، این کار موجب مرگ لاروهای مگس سیاه می شود. توجه داشته باشید که بیش از میزان گفته شده از آب اکسیژنه استفاده نکنید چرا که موجب آسیب زدن و مرگ گیاهان آپارتمانی می شود.