- انتشار : شنبه 08 مهر 1402
- نویسنده : گلاتور
- 548
گل و گیاهان برای رشد و حفظ سلامت خود از عنصرهایی همچون اکسیژن، هیدروژن، کربن و گلوکز کمک می گیرند که این عناصر را می توانند از طریق هوا و نور خورشید جذب کنند. اما این عنصرها به تنهایی نمی توانند تمام مواد مورد نیاز گل و گیاهان را تامین کنند؛ یا به عبارت دیگر برای رشد گیاهان و سالم ماندن آنها عنصرهای موجود در هوا و نور خورشید کافی نیستند، چرا که عنصرهای اساسی از طریق خاک جذب گیاهان می گردند و آنان را غنی می سازند. به عنوان مثال گیاهان نمی توانند تمامی نیتروژن موجود در هوا را جذب کنند، از این رو باید آن را از طریق خاک دریافت نمایند. کود نوعی مکمل سرشار از مواد مغذی است که همواره سبب بهبود فرآیند متابولیسمی گیاهان می گردد و پس از جذب شدن توسط گیاهان تمام فرایندهای سلول های گیاهی را تحت تاثیر قرار می دهد و در نتیجه رشد گیاهان به دلیل تقویت شدن توسط کود دهی افزایش می یابد و بیماری و آفت های ناشی از کمبود مواد مغذی از آنها دور می گردد.
کودها دارای تمامی مواد مورد نیاز برای رشد و حفظ سلامت گل و گیاهان هستند یا به عبارت دیگر تضمین سلامت و رشد گیاهان وظیفه کودها است، به همین دلیل نیاز گیاهان به کود برای حفظ سلامتی و شادابی آنها می باشد. کودها به حاصلخیز شدن خاک کمک نموده و همواره خاصیت فیزیکی و شیمیایی را بالا می برند، چرا که سرشار از عناصر مغذی از جمله: اکسیژن، ازت، فسفر، هیدروژن، فسفات، نیترات آمونیوم، نیتروژن، پتاسیم، کربن، مس، منگنز، بور، آهن، روی، مولیبدن، کلسیم، منیزیم و گوگرد هستند.
کودهای موجود در بازار به دو نوع کود معدنی و کود آلی تقسیم می گردند، همچنین کودها در شکل های مختلفی از جمله فضولات حیوانی یا همان کود حیوانی موجود هستند که به دو روش مورد استفاده قرار می گیرند، اول اینکه به خاک اضافه می شوند و دوم اینکه بر روی برگ های گل و گیاهان اسپری می گردند. کود دهی گیاهان از طریق خاک همواره روشی موثرتر است، چرا که سبب تقویت و تامین مواد مورد نیاز اصلی ترین بخش گیاه یعنی همان ریشه می گردد، در نتیجه گیاه شاداب و سرزنده به نظر می رسد. کود دهی باید به موقع و در زمان درست انجام شود تا بتواند بهترین تاثیر خود را بر روی گیاه بگذارد و به نحو احسن آن را تقویت نماید، از این جهت زمان کود دهی بسیار حائز اهمیت است و نباید غیرمنظم باشد.
بهترین زمان جهت کود دهی گل و گیاهان فصل رشد آنها یعنی بهار و تابستان است، زیرا در این فصول گیاهان رشد خود را آغاز خواهند کرد و میوه و شکوفه می دهند و باید به خوبی تغذیه شوند. اما در فصل های پاییز و زمستان به دلایل مختلفی از جمله مناسب نبودن شرایط نوری، تغییر دمای محیط و غیره رشد گیاهان کم می شود و به همین دلیل احتیاجی آنچنانی به کود دهی ندارند. برای برخی از گل ها و گیاهان می توان کود دهی را در فصول سرد ادامه دارد البته به شرط آنکه نصف الی یک چهارم میزان کود مصرفی در فصل بهار و تابستان را استفاده کنید.
در فصل بهار که نیاز گیاهان به مواد مغذی افزایش می یابد باید کود دهی را آغاز کرد، کود دهی در این فصل باید از اواخر فروردین ماه یا اوایل اردیبهشت آغاز شده و تا اواخر فصل تابستان با توجه به نیاز گیاهان به صورت منظم ادامه پیدا کند. از آنجایی که نیازهای گل و گیاهان با یکدیگر متفاوت است پس نمی توان تمامی گیاهان غیر مشابه را در یک زمان کود دهی کرد چرا که با انجام این کار ممکن است برخی از گیاهان آسیب ببیند. در تعیین فاصله زمانی کود دهی عوامل بسیاری همچون نوع گیاه، سن، قدرت رویش آن و شرایط محیطی دخیل اند، از این رو باید با توجه به نیاز هر گیاه در زمان مناسب آن را کود دهی کرد ؛ اما به طور معمول برخی گیاهان در هر ماه یک بار و برخی دیگر هر ۶ هفته یک بار به کود دهی نیازمندند. شایان ذکر است که انواع مختلفی از گیاهان نیز وجود دارند که هر دو هفته یک بار نیاز به کود دهی دارند مانند گیاه کروتون، در غیر این صورت بسیار ضعیف می شوند، بنابراین زمان کود دهی گیاهان در فصل رشد بسیار حائز اهمیت است و باید با توجه به نوع گیاه، زمان کود دهی آن را در نظر داشته باشید.
درختچه های میوه باید درست زمانی کود دهی شوند که خاک آن ها دچار کمبود مواد مغذی شده باشد یا به عبارت دیگر بهترین زمان جهت کود دهی درختچه های میوه هنگامی است که درختچه به مواد مغذی نیاز داشته باشد، چرا که در صورت غنی بودن درختچه از مواد مغذی و کود دهی بیش از حد آن، ریشه شروع به سوختن می کند. به علاوه در صورتی که نیاز درختچه به کود دهی را نادیده و بگیرید و دیر هنگام اقدام به اینکار کنید، این گیاهان به بیماری و آفت مبتلا می شوند و دیگر کود دهی اثری بر روی آن نخواهد گذاشت و این بدین معناست است که کود موجب تقویت درختچه نمی گردد. به طور کلی توصیه می شود که با شروع فصل بهار ( اواخر فروردین ماه ) یک بار درختچه های میوه را کود دهی کنید و سپس با توجه به نیاز آن ها اقدام به کود دهی نمایید.
همانطور که گفته شد اگر گل و گیاهان به موقع کود دهی نشوند، دچار بیماری هایی همچون قارچ و غیره شده و در بسیاری از اوقات مورد هجوم آفت ها قرار می گیرند، به علاوه برگ های آن ها به دلیل ضعیف شدن شروع به ریزش کرده و پژمرده می گردند در پی پژمردگی برگ ها و ریزش آن ها گیاهان نمی توانند به خوبی تنفس کرده و رشد کنند و معمولا رشد آن ها متوقف می گردد، در ادامه این روند نیز گلدهی و میوه دهی نیز نخواهند داشت و حتی ممکن است موجب مرگ گیاهان نیز شود.
به طور کلی استفاده از کود به ویژه در فصل رشد گل و گیاهان بسیار لازم و ضروری است چرا کود جزء مواد حذف نشدنی مورد نیاز رشد گیاهان است و حذف آن سبب ضعیف شدن گیاه و در نتیجه پژمردگی و مرگ آن می گردد، باید در زمان مناسب گیاهان را کود دهی کنید تا همواره شاداب، سرزنده، سرسبز، سالم و پربار باشند.