- انتشار : چهارشنبه 18 مرداد 1402
- نویسنده :
- 912
امروزه بسیاری از افراد برای تزئین گلدان گیاهان اپارتمانی خود از سنگ ریزه های تزئینی روی سطح خاک استفاده می کنند. نام دیگر این سنگ های تزئینی سنگ گلدان است که در انواع، رنگ ها و اندازه های مختلف در بازار وجود دارند و به گلدان ها زیبایی خاصی می بخشند. با اطلاع از مزایا و معایب سنگ روی گلدان برای گیاهان زینتی می توانید به رشد بهتر گیاهانتان کمک کرده و احتمال آسیب رسیدن به آنها را کاهش دهید.
در صورت خودداری از استفاده بیش از حد از سنگ های گلدان، عدم شست و شوی مداوم سنگ ها و قرار ندادن آن ها برای مدتی طولانی در معرض نور خورشید می توان میزان آسیب رسانی آنها به گیاه را به حداقل رساند و بدون خطر پژمردگی و مرگ گیاهان آپارتمانی از زیبایی آنها استفاده کرد.
سنگ های تزئینی دارای دو نوع مختلف هستند، اول سنگ ریزه های طبیعی و دوم سنگ ریزه های مصنوعی. سنگ های تزئینی طبیعی یا همان سنگ ریزه های طبیعی از دل طبیعت به دست می آیند که دارای انواع مختلفی از جمله مرمر، شن عربی، سنگ های رودخانه ای و غیره هستند، این سنگ ها دارای رنگی طبیعی بوده و به سه دسته شکسته، صیقل و جلا خورده تقسیم می شوند که نوع جلا خورده آنها به دلیل شفافیت خود طرفدار بیشتری دارد. سنگ ریزه های مصنوعی بر خلاف سنگ ریزه های طبیعی دارای رنگ های مصنوعی فلورسنت یا همان درخشان از جمله بنفش، صورتی، قرمز، زرد، نارنجی و غیره هستند که ماندگاری رنگ آنها به طور معمول بین ۶ ماه تا ۱ سال است اما در صورت آبیاری کم و قرار نگرفتن برای مدتی طولانی در معرض نور آفتاب، ماندگاری رنگشان بیشتر خواهد بود. این نوع سنگ های روی گلدان نیز دارای دو نوع شکسته و صیقل خورده می باشند که نوع صیقل خورده آنها دارای سطحی صاف است و همواره به دلیل تنوع رنگ هایشان به سنگ ریزه های طبیعی ترجیح داده می شوند.
سنگ های تزئینی گلدان طبیعی و مصنوعی هر دو از مزایا و معایبی برخوردارند که در ادامه به هر کدام اشاره خواهیم نمود.
• زیبایی بخشیدن به گیاهان:
یکی از اصلی ترین دلایل استفاده از سنگ روی گلدان برای گیاهان آپارتمانی، زیبایی بخشیدن به آنهاست چرا که این سنگ ریزه ها به دلیل متنوع بودن جلوه ای خاص به گیاهان می دهند و به دکوراسیون گل و گیاهان آپارتمانی کمک می کنند.
• جلوگیری از تبخیر آب توسط نور خورشید:
سنگ های گلدان با قرارگیری بر روی سطح خاک از تابش نور خورشید به خاک جلوگیری کرده و تا حدودی این نور را بازتاب می کنند، از این رو مانع خشک شدن سریع خاک و تبخیر آب می شوند.
• جلوگیری از نفوذ حشرات به درون خاک:
از آنجایی که سنگ های تزئینی سطح خاک گلدان را فرا می گیرند، پس مانع نفوذ حشرات موذی به درون خاک می شوند؛ چرا که اکثر حشرات بر روی خاک تخمک گذاری خود را شروع می کنند و سپس به درون خاک نفوذ کرده و موجب پوسیدگی ریشه و پژمردگی گیاه می شود.
• حفظ خاک گلدان در زمان آبیاری:
در صورتی که گیاه زینتی خود را با استفاده از شلنگ آب یا با شدت آبیاری کنید، مقداری از خاک گلدان توسط زهکشی خارج می شود که همین امر سبب فرو رفتگی و گود شدن خاک می گردد، بهتر است با اطلاع از روش صحیح آبیاری گیاهان آپارتمانی از آسیب احتمالی به گیاهتان جلوگیری کنید. سنگ های گلدان با قرارگیری بر روی سطح خاک سبب پر کردن گودی ها و یکدست شدن سطح خاک گشته و همچنین از آسیب دیدن خاک در هنگام آبیاری با شدت جلوگیری می کنند.
• جلوگیری از رشد هرگونه علف هرز در پای گیاهان:
اغلب اوقات در پای بسیاری از گیاهان، علف های هرز رشد می کنند که در صورت جلوگیری نکردن از رویش آنها، رشدشان روز به روز بیشتر خواهد شد. یکی از فواید سنگ ریزه های تزئینی یا سنگ های گلدان جلوگیری از رشد علف های هرز در پای گیاهان است، زیرا علف های هرز توانایی کنار زدن سنگ ریزه ها و نفوذ در لابه لای آنها را ندارند، به همین دلیل رشدشان متوقف می گردد.
• جلوگیری از تغییر دمای خاک:
سنگ های گلدان با قرارگیری بر روی سطح خاک همانند یک لایه محافظتی عمل می کنند و در صورت تغییر دمای محیط، سرما یا گرما را ابتدا جذب خود می کنند و بعد با شدت بسیار خفیف تری آن را به خاک و ریشه گیاه منتقل می نمایند.
• ثابت کردن ( تثبیت ) پایه گیاهان:
سنگ ریزه های تزئینی دارای وزنی تقریبا بیشتر از خاک هستند، به همین دلیل هنگامی که بر پای گیاهان ریخته می شوند موجب ثابت کردن ساقه آنها می شوند و همین امر موجب بالا رفتن امنیت گیاهان در حین جا به جایی می شود.
• جلوگیری از مرطوب ماندن تنه گیاهان و بروز پوسیدگی و بیماریهای قارچی:
از آنجایی که سنگ ریزه ها دقیقا بر روی لایه سطحی خاک و مجاور تنه و ساقه گیاهان قرار می گیرند هنگام آبیاری، سریع آب را از خود عبور می دهند و مانع خیس شدن تنه گیاهان در هنگام آبیاری و مرطوب ماندن تنه بعد از آبیاری می شوند. همین امر سبب جلوگیری از پوسیدگی ساقه و ریشه گیاهان و ممانعت در بروز بیماری های قارچی و مشکلات خاک گلدان می گردد.
• سنگین شدن وزن خاک گلدان:
سنگ های تزیینی با قرار گرفتن بر روی خاک گلدان سبب سنگین شدن وزن خاک و فشرده شدن آن می گردند و هنگامی که خاک گلدان بیش از حد فشرده و سنگین باشد ریشه گیاه فضای کافی برای رشد ندارد و همواره در هم پیچیده می شود که همین امر مانع جوانه زنی گیاه می گردد. به علاوه خاک به دلیل نداشتن فاصله، توانایی جذب اکسیژن و رساندن آن به ریشه را از دست داده و همواره سبب پوسیدگی ریشه و مرگ گیاه می گردد از این رو باید در استفاده از سنگ های گلدان برای تزئین گیاهان زیاده روی ننمود.
• گرم شدن سنگ ریزه ها:
یکی دیگر از معایب استفاده از سنگ های گلدان گرم شدن سریع آنهاست. سنگ های تزئینی با قرار گرفتن در معرض نور خورشید سریعا گرم می شوند و این گرما را در خود نگه می دارند که این گرما موجب تبخیر سریع آب گلدان و آسیب رساندن به گیاه می شود.