گلاتور ، گلادیاتور گل های خانه شما

  • انتشار : یکشنبه 28 خرداد 1402
  • نویسنده : گلاتور
  • 881

به طور معمول در اکثر مواقع بعد از عوض کردن گلدان گیاه زینتی و به خاطر شوکی که به آن وارد می شود ممکن است که گیاه وارد فاز پژمردگی گردد. اگر به موقع به آن رسیدگی نشود و مشکل ایجاد شده حل نگردد ممکن است پژمردگی دائمی برای گیاه رخ داده و در نهایت از بین برود. بعد از گذشت مدت زمانی گلدان فعلی برای گیاهان کوچک می شود و نیاز به تعویض گلدان دارد، این یک امر غیرقابل تغییر است و به صورت طبیعی چند سال یکبار باید انجام شود. لازم است افرادی که از گیاهان مراقبت می کنند یا به پرورش گیاهان علاقه دارند نسبت به این امر آگاهی لازم را داشته باشند تا با خطاهای جزئی سبب از بین رفتن گیاه خود نگردند.

در این مقاله با ما همراه باشید تا به بررسی علل پژمرده شدن گیاهان بعد از تعویض گلدان و راهکارهای پیشرو بپردازیم.


دلایل پژمردگی گیاهان بعد از تعویض گلدان

✔      آسیب دیدن ریشه

ریشه گیاهان دارای حساسیت بسیار بالایی می باشد لذا هنگام تعویض گلدان دقت کافی را داشته باشید که به ریشه گیاه آسیب وارد نگردد. ریشه های نازک و باریکی که در اطراف ریشه های اصلی و بزرگ قرار دارند وظیفه بسیار مهمی مانند: آب رسانی به قسمت های بالاتر گیاه دارند، لذا لمس و آسیب دیدن این قسمت های نازک می تواند سبب آسیب دیدن گیاه شود. در برخی از موارد ممکن است که گیاه دارای ریشه فشرده و تو در تو باشد و هنگام انتقال به گلدان بزرگتر حتی جدا کردن ریشه ها از همدیگر تا حدودی می‌ تواند به سلامت گیاهان نیز کمک کند اما باید با حساسیت کامل این کار را انجام داد.


✔      انتخاب نوع خاک برای تعویض گلدان

زمانی که گیاه آپارتمانی خود را به گلدان جدید انتقال می دهید لازم است که خاک آن را نیز تعویض نمایید اما انتخاب خاک بسیار مهم است و باید به گونه ای باشد که سازگار با گیاه انتخاب شود. همچنین انتخاب خاک گل و گیاهان آپارتمانی باید به خاک قبلی گلدان نیز تشابه داشته و به آن نزدیک باشد زیرا که اگر تفاوت بسیاری در خاک جدید و خاک قدیم وجود داشته باشد ممکن است که زیست گیاه در خاک جدید و تطابق دادن آن سخت باشد، به خصوص اگر گیاه حساس باشد احتمال از بین رفتن آن نیز بیشتر می‌ شود.


دلیل پژمردگی گیاهان بعد از تعویض گلدان


✔      عدم زهکشی گلدان جدید

اگر گلدان جدید انتخابی زهکشی مناسبی نداشته باشد و آب درون آن تجمع پیدا کند و یا بافت خاک سنگین باشد، ریشه ها دچار خفگی و در نتیجه از بین رفتن اندام های هوایی گیاه می گردد. بنابراین یکی از مهمترین موارد در زمان انتخاب گلدان مناسب، داشتن زهکشی خوب است که آب اضافه درون آن تجمع پیدا نکند و به راحتی از زیر گلدان خارج شود.


✔      کمبود آب و پژمردگی گیاهان

چنانچه تعویض گلدان گیاهان آپارتمانی به خاطر پوسیدگی ریشه و آبدهی زیاد نباشد، باید از چند روز قبل گلدان را آبیاری کرد و بعد از تعویض گلدان نیز مجددا آن را آبیاری کنید که ریشه ها دچار شوک کم آبی نشوند، و بهتر است زمانی که خاک نم دارد و اطراف ریشه مرطوب است تعویض گلدان صورت گیرد. لازم به ذکر است که چند روز طول می کشد تا ریشه گیاهان بتواند خود را با شرایط فعلی تطبیق دهد و ممکن است تا چند روز آب را به خوبی جذب و دریافت نکند بنابراین باید صبوری نمایید تا گیاه بتواند خود را با خاک و گلدان جدید تطبیق دهد.


✔      عدم انتخاب زمان مناسب تعویض گلدان

از مسائلی که بسیار مهم و مطرح می باشد تشخیص به موقع زمان تعویض گلدان برای گل و گیاهان آپارتمانی است، به عنوان مثال اگر گیاه شما کوچک است و گلدان فعلی برای آن مناسب بوده تحت هیچ عنوان آن را به گلدان بزرگتری انتقال ندهید. در غیر اینصورت کوچک بودن گیاه و بزرگ بودن گلدان باعث می شود که گیاه تمام انرژی خود را صرف افزایش ریشه کند و تغییری در اندام های هوایی دیده نمی شود؛ گیاهانی مانند پتوس گلدان کوچک را می پسندند و نیاز آنچنانی به تعویض گلدان ندارد. بنابراین انتخاب گلدان باید متناسب با سایز گیاه باشد، اما باید زمانی که گلدان فعلی برای گیاهان مناسب نیست و یا ریشه ها از زیر گلدان بیرون زده اند آن را به گلدان بزرگتر انتقال دهید. همچنین در صورتی که گیاه زینتی شما دچار پوسیدگی ریشه و بیماری های قارچی شده باشد بلافاصله باید گلدان آن عوض شود.


✔      عدم مراقبت بعد از تعویض گلدان

گیاهان بعد از اینکه به گلدان جدید انتقال پیدا کردند نیاز به مراقبت بیشتری دارند و علاوه بر اینکه باید در جای مناسب قرار گیرند، همچنین باید آبیاری آن به موقع بوده و همچنین زهکشی مناسب داشته باشند، زیرا در این مواقع گیاهان در شرایط حساس تری قرار دارند لذا نیاز به توجه بیشتری نیز خواهد داشت.


دلایل پژمردگی گیاهان بعد از تعویض گلدان


نکاتی برای تعویض گلدان و جلوگیری از پژمردگی گیاه

●     حتما هنگام انتقال گیاهان خود به گلدان جدید، اطلاعات کافی راجع به خاک و همچنین مراقبت های بعد از تعویض گلدان مربوط به گیاه مورد نظر را کسب نمایید.

●     تحت هیچ عنوان گیاهان را به گلدان هایی که قبلاً گیاهان بیمار و یا آفت زده درون آن بوده اند انتقال ندهید چرا که اگر به طور کامل ضدعفونی نشوند باعث مرگ گیاهان آپارتمانی شما خواهند شد.

●     زهکشی گلدان مورد نظر را بررسی نمایید و با توجه به نیاز گیاه آن را انتخاب کنید.

●     گلدان های سفالی به خوبی می توانند تعویض هوا و انتقال اکسیژن را انجام دهند و معمولاً گزینه های مناسب تری هستند.

●     هنگامی که می خواهید گیاه را از گلدان فعلی جدا کنید با اندام های هوایی آن را جدا نکنید، ابتدا گلدان را مرطوب کنید که جدا کردن آن راحت تر شود.

●     لمس کردن بی دلیل ریشه های گیاهان امکان آسیب دیدن آنها را به دنبال دارد.

●     کود دهی به گیاه در گلدان جدید ممکن است شرایط استرس و تنش را برای آن بالا ببرد، به همین دلیل توصیه می شود در بازه دو الی سه هفته بعد از تعویض گلدان به گیاه خود هیچ گونه کودی ندهید.

●     حتماً فصل مناسب را برای تعویض گلدان انتخاب نمایید، اگر در مواقع نامناسب تعویض گلدان صورت گیرد احتمال آسیب به آن وجود دارد.

●     انتخاب مکان مناسب با دما و رطوبت مطلوب هر گیاه جزء ضروریات بعد از تعویض گلدان می باشد.


اهمیت رسیدگی به گیاهان بعد از تعویض گلدان

به طور کلی بعضی از گیاهان مانند حسن یوسف یا پتوس نسبت به تعویض گلدان حساس هستند و باید در زمان و با وجود شرایط مناسب انجام شود، اما بیشتر گیاهان به راحتی می توانند خود را با شرایط گلدان جدید تطابق دهند و جای هیچ گونه نگرانی در مورد سلامتی آنها وجود ندارد. اما با رعایت نکات ذکر شده و همچنین ایجاد شرایط مناسب برای رشد هر گیاه بعد از تعویض گلدان، احتمال اینکه آسیب ببیند یا پژمرده شود خیلی کمتر می شود.

نظرات کاربران

captcha

بازگشت

سایر مطالب