- انتشار : سه شنبه 02 مرداد 1403
- نویسنده : گلاتور
- 211
یکی از مشکلات بسیار مهم و مسئله ساز گیاهان زینتی دمای بالای محیط می باشد که باعث می گردد به آنها شوک دمایی وارد شود، لذا لازم است که شما راجع به شرایط نگهداری گیاه خود اطلاعات کافی را داشته باشید و اگر گیاه نسبت به نور حساس است آن را در معرض نور مستقیم آفتاب قرار ندهید تا دچار گرمازدگی نگردد. این مسئله می تواند سرعت تبخیر در گیاهان زینتی را بالا ببرد که برگ ها به راحتی خشک می شوند.
به گفته محققان متاسفانه با مسئله گرمایش جهانی مواجه هستیم که هر ساله دمای کره زمین بیشتر می گردد و این خود می تواند آسیب هایی را برای گیاهان و سایر موجودات زنده به دنبال داشته باشد، لذا چنانچه گیاه شما نسبت به گرما حساس است باید بتوانید با استفاده از راه های مختلف این حساسیت را کاهش و دمای محیط را در حد تعادل نگه دارید. دمای بالا اثر مستقیم بر روی برگ ها دارد که می تواند باعث زرد شدن برگ ها شده، آنها را خشک کند و از بین ببرد. نگهداری از گیاهان گرما دوست در بیرون از منزل و در بالکن و یا حیات نیم سایه با در نظر گرفتن شرایط نگهداری آن بلامانع است اما حتماً توجه کنید که گیاه نسبت به گرما حساس است یا خیر.
هنگام بروز این مشکل، گیاه فورا نسبت به دمای بالا اعتراض خود را نشان داده و آن را در برگ و سایر اندام ها بروز می دهد، چنانچه با علائم زیر در گیاهان آپارتمانی خود مواجه شدید، باید سریعاً گیاه را نجات دهید:
• پژمردگی: شاید بتوان گفت که اصلی ترین نشانه گرما زدگی در تمامی گیاهان آپارتمانی پژمردگی آنهاست که باید سریعاً آنها را از این حالت خارج نمایید. رطوبت کم محیط باعث کاهش آب درون گیاه می شود، در فصل های گرم سال و ساعاتی که تابش خورشید شدید است آنها را در معرض نور مستقیم قرار ندهید.
• خشک شدن لبه برگ ها: یکی دیگر از مکانیزم های گیاهان در برابر گرمازدگی خشک شدن لبه برگ هاست، به صورتی که گیاه زنده بوده اما این خشکی و سوختگی در لبه های برگها نمایان می شود.
• ریزش شکوفه: در گیاهانی که شکوفه و گل تولید می کنند دمای بالای محیط می تواند به آنها شوک وارد کرده و در نتیجه شکوفه های آنها دچار ریزش می شود.
• سوختگی برگ: آفتاب سوختگی از علائم دیگر گرمازدگی است که در آن حاشیه برگ ها حالت سوختگی به خود گرفته و بد فرم می شوند. از طرفی لکه های قهوه ای رنگ روی برگ نیز خود گویای سوختگی آنها می باشد.
بعضی از گیاهان بالاخص گیاهان استوایی عاشق رطوبت هستند و در دمای بالا اگر رطوبت مورد نیاز آنها تامین نشود دچار پژمردگی می شوند، روش های افزایش رطوبت گیاهان در خانه زیاد است و می توانید با استفاده از غبار پاشی و یا ایجاد جزیره رطوبت مورد نیاز آنها را تامین کنید. برای غبار پاشی از فاصله ۴۰ تا ۵۰ سانتی متری نسبت به گیاه روی برگ های آن آب را اسپری نموده و برای ایجاد جزیره باید از یک زیر گلدانی و مقداری سنگریزه استفاده کنید. در روش جزیره کف گلدان نباید با آب ارتباط مستقیم داشته باشد، چرا که دچار پوسیدگی ریشه و بیمار یهای قارچی می گردد، همچنین دقت کنید که غبار پاشی را زیر نور مستقیم آفتاب انجام ندهید.
اگر آبیاری گیاهان را به صورت منظم انجام دهید، گیاه دچار خشکی نمی شود. توجه کنید که ابتدا مطمئن شوید خاک خشک است و سپس آن را آبیاری کنید، آبیاری بیش از حد نیز مشکلات زیادی برای گیاهان به دنبال دارد.
اگر می خواهید گیاهان خود را در بالکن و یا در حیاط نگهداری کنید، بهتر است که آنها را در سایه قرار داده تا از آسیب های مربوط به تابش مستقیم آفتاب در امان باشند.
این گیاه زیبا که زادگاه آن مناطق استوایی است نیاز نوری بالایی دارد و نسبت به گرما مقاوم بوده، اما باید آبیاری آن به صورت منظم انجام گیرد و اختلال در برنامه آبیاری ریزش برگ ها را به دنبال دارد. کروتون شاخ و برگ های بسیار زیبایی داشته که به رنگ های زرد، سبز، قرمز و نارنجی دیده می شود و برگ ها به صورت چرمی و براق هستند. برای اینکه این گیاه رشد مناسبی داشته باشد توصیه می گردد از کودهای مخصوص آن استفاده کنید.
گیاه شفلرا که برگ های آن حالت چتری دارند، نسبت به گرما مقاوم است و اگر شرایط محیطی برای آن مناسب باشد ارتفاع زیادی خواهد داشت که برای دکوراسیون مکان های مختلف مناسب است. اگر درجه حرارت محیط ۲۶ الی ۳۲ درجه سانتیگراد و نور کامل را دریافت کند به خوبی رشد خواهد کرد و دچار گرمازدگی نخواهد شد. توصیه می گردد که هر چند وقت یک بار با توجه به خاک کود دهی برای آن انجام گیرد و از طرفی هنگامی که ۹۰ درصد خاک خشک شد، می توانید اقدام به آبیاری کنید، مانند کاکتوس ها.
مرجان مینیاتوری که بومی مناطق ماداگاسکار می باشد دارای ساقه های خاردار و گل های زیبا بوده و شیره سمی دارد که هنگام هرس کردن و یا قلمه گرفتن مراقب باشید و از دستکش استفاده نمایید. بهترین دمایی که در آن رشد مناسب را خواهد داشت ۲۸ الی ۳۳ درجه سانتیگراد است و در مکان های آفتابی و گرم و خشک به راحتی رشد می کند.
اگر شرایط محیط برای این گیاه ایده آل باشد به سرعت رشد کرده و رشد رویشی آن به صورت تارهای عنکبوت در اطراف گیاه دیده می شود. برای پرورش رشد مطلوب گندمی باید خاک گیاه را مرطوب نگه دارید و دما در بازه ۲۸ تا ۳۲ درجه سانتیگراد قرار گیرد. اگر گیاه دچار فقر عناصر مورد نیاز باشد برگ ها قهوه ای رنگ می شوند و مراقب باشید که حالت غرقابی برای این گیاه ایجاد نشود.
این گیاه که طرفداران زیادی دارد، در محیطی با درجه حرارت ۲۸ تا ۳۰ درجه سانتیگراد و نور مستقیم رشد خوبی خواهد داشت و برای این منظور گلدان باید زهکش مناسبی داشته باشد.
نکات پایانی
چنانچه گیاه شما دچار گرمازدگی شده است، سریعاً دمای محیط را متعادل کنید. برای مناطقی که دما بالا است همواره توصیه می شود که از گیاهان گرمادوست مانند: کالانکوئه، نخل کاریوتا و زاموفیلیا استفاده کنید تا دچار تنش کمتری شوند و گیاه به راحتی از بین نرود.
همچنین از دادن کود هنگام گرمازدگی اجتناب کنید ولی به طور کلی در فصول رشد گیاه می توانید از کودهایی که مقاومت گیاه را در برابر تنش های محیطی و استرس ها بالا می برند استفاده کنید.