- انتشار : سه شنبه 24 بهمن 1402
- نویسنده : گلاتور
- 310
مگس سفید که نام آن ( Aleyrodidae ) است آفتی بسیار ریز بوده که به سختی قابل دید می باشد و بدنی مثلثی شکل و نرم، به رنگ زرد خیلی کمرنگ و سفید دارد. این نوع آفت با کمک بال های سفید رنگ خود می تواند پرواز کند و برخی از گونه های آن بر روی بال های خود خطوطی ظریف دارند که مقداری آن ها را متفاوت تر نسبت به سایر مگس های سفید می سازد. آفت مگس سفید از خانواده شته ها و شپشک آرد آلود می باشد و دارای چندین نام از جمله: عسلک پنبه، آفت سفید بالک و مگس سفید مرکبات است که همواره با نزدیک شدن به آن می توان بال زدنش را مشاهده نمود. این نوع آفت ها در اواسط تابستان که هوا گرم و مرطوب است به گیاهان حمله ور می شوند چرا که به سرمای هوا علاقه ای ندارند. اما با این وجود در فصول پاییز و زمستان که هوا سرد است خود را در لا به لای برگ های گیاهان مخفی کرده و با آغاز فصل بهار از لابه لای برگ ها بیرون آمده و مجددا آسیب رسانی خود را به گیاهان آغاز می کنند.
مگس های سفید اغلب بر زیر پایه های برگ ها جمع می شوند، اما گاهی بر روی برگ ها نیز ساکن می گردند و شیره ی گیاهان را می مکند. این حشرات بیش از ۴۰۰ تخم می گذارند و حدودا ۱ هفته الی ۱ ماه طول می کشد تا تخم ها شکسته شوند و مگس های جدید از تخم بیرون بیایند. این آفت ها هنگام مکیدن شیره گیاهان موجب تولید ماده ای به نام عسلک می گردند که این ماده مورچه ها، کپک ها و قارچ ها را به خود جذب می کند. شایان ذکر است که گیاهان آپارتمانی در اندازه بزرگ مدت زمان بیشتری نسبت به گیاهان کوچک در برابر این نوع آفت دوام می آورند و گیاهان کوچک در مدت زمان کوتاهی پس از مبتلا شدن به این نوع آفت می میرند.
از مگس های سفید اغلب به عنوان آفت های گل و گیاهان زینتی آپارتمانی یاد می شود و این نوع آفت ها بر روی گیاهانی گرمسیری از جمله: فیتونیا، فیلودندرون، فاتسهدرا، فاتسیا، فلیکیا، فوکسیا، فیکوس و فلفل زینتی ایجاد می شود که همواره موجب زرد، سوراخ، خشک و در نهایت پژمرده شدن برگ های آن ها می گردند.
از مهمترین علائم بروز مگس سفید می توان به موارد زیر اشاره نمود:
• رنگ پریدگی قسمت های زیرین برگ ها
• ایجاد لکه های ریز زرد رنگ بر روی برگ ها
• بروز طرح های دایره ای زرد رنگ زیر و روی برگ ها
برای پیشگیری از بروز این نوع آفت همواره باید گل و گیاهان زینتی آپارتمانی خود را هرس نموده، برگ های پژمرده آنها را جدا کرده، رطوبت مناسب برای رشدشان را فراهم کرده و آنها را در مکان مناسب ( از نظر شرایط آب و هوایی ) قرار دهید؛ به علاوه به طور منظم قسمت های مختلف گیاه خود را بررسی کنید تا از عدم وجود دلایل ایجاد آفت و بیماری و سالم بودنشان اطمینان یابید.
برای مقابله با آفت مگس سفید باید به چندین روش عمل کرد که عبارتند از:
۱: قبل از هر کاری، ابتدا باید گیاه آلوده را به فضایی باز ببرید و با استفاده از شلنگ بر روی ساقه و برگ های آن آب بپاشید تا مگس ها از روی گیاه پراکنده شوند و تخم ها و لاروهای آن ها از زیر برگ ها و قسمت های جوان گیاه جدا شوند سپس گیاه شسته شده را قرنطینه نمایید.
۲: بخش دوم دفع این آفات، استفاده از تله چسبی زرد است چرا که این تله ها به دلیل رنگ زرد خود برای مگس ها همچون دسته ای شاخ و برگ جدید به نظر می رسند به همین دلیل توجه آن ها را به خود جلب می کنند و هنگام نزدیک شدن به این نوع کارت ها، بر روی آن ها گیر می کنند یا به اصطلاح می چسبند و در نهایت می میرند.
۳: روش دیگر برای دفع مگس سفید، استفاده از جارو برقی با کمترین درجه مکش است چرا که این کار موجب خورده شدن مگس ها توسط جارو برقی می شود. توجه داشته باشید که زیر و روی برگ ها را به خوبی جارو بکشید مراقب باشید که گیاه آسیب نبیند.
۴: روش سوم دفع مگس سفید، استفاده از اسپری روغن چریش یا صابون (مخلوط ۴ لیوان آب گرم و ۸ قطره مایع ظرفشویی) است چرا که با مصرف این نوع اسپری ها لاروهای حشرات به خوبی از بین می روند. توجه داشته باشید که بهترین زمان برای استفاده از این نوع اسپری ها صبح ها و یا عصر (هنگام خنکی هوا) است.
۵: روش آخر برای دفع این نوع آفت گل و گیاهان زینتی آپارتمانی، استفاده از سم آفت کش مگس سفید است که این سم ها آسفات، استامی پرید ( موسپیلان ) و ایمیداکلوپراید ( کنفیدور ) نام دارند. از سم ایمیداکلوپراید باید سالی ۱ بار استفاده نمود و آن را بر روی گیاهان بدون میوه و غیر خوراکی استفاده کرد، چرا که این نوع سم پس از شست و شو دادن گیاه پاک نمی شود و همچنان بر روی برگ ها و ساقه باقی می ماند. سم استامی پرید سمی بسیار قوی است که نفوذ موضعی دارد و در مقابل نور خورشید تجزیه می شود، توجه داشته باشید که این نوع سم باید در دوزهای خیلی کم مورد استفاده قرار گیرد تا به گیاه آسیب نرساند. سم آسفات نیز همانند سم ایمیداکلوپراید دارای قدرت نفوذی بسیاری بالایی است و برای حشرات خاک مضر باشد از این رو باید در دوز کم مورد استفاده قرار گیرد به علاوه این سم دارای بویی بسیار نامطبوع نظیر تخم مرغ گندیده است.
به طور کلی مگس سفید یک نوع از آفت های خطرناک و بسیار زیانبار گل و گیاهان زینتی آپارتمانی است که به محض نمایان شدن اصلی ترین بخش های گیاهان از جمله ساقه و برگ ها را مورد هدف قرار می دهد و آن ها را تخریب می کند از این رو به محض بروز باید بدون فوت وقت دفع شود، چرا که در غیر این صورت منجر به مرگ گیاهان آپارتمانی مبتلا شده می گردد.