- انتشار : چهارشنبه 24 آبان 1402
- نویسنده : گلاتور
- 827
امروزه افراد بسیاری علاقمند به نگهداری گیاهان آپارتمانی هستند چرا که تاثیر گل و گیاه در دکوراسیون منزل علاوه بر زیبایی بخشی، فضایی سالم و پر اکسیژن را به ارمغان می آورند. گیاهان آپارتمانی به مراقبت خاصی جهت سالم و شاداب ماندن نیازمندند چرا که در غیر این صورت سلامتی خود را از دست داده و بیمار می گردند. یکی از اصلی ترین علت های بیمار شدن و مرگ و میر گیاهان آپارتمانی حمله آفت ها (حشرات و جانورانی که خرطوم خود را وارد برگ و ساقه گیاهان می کنند و شیره آنها را می نوشند به علاوه در بسیاری از اوقات به سایر بافت های گیاهان نفوذ می کنند و موجب قطع شدن بافت و یا سوراخ کردن آن می شوند) به آنهاست.
به طور کلی برای در امان ماندن گیاهان آپارتمانی از شر آفت ها باید از آنها مراقبت نمود و تمامی شرایط مورد نیاز آنها برای رشد را رعایت کرد، در هنگام مبتلا شدن به آفت نیز باید با استفاده منظم و دقیق از سم آفت کش، آب و صابون، حشره کش و غیره آفت ها را دفع نمود.
آفت های گیاهان آپارتمانی دارای انواع مختلفی هستند که از شایع ترین آن ها می توان به شپشک آرد آلود، پشه قارچی، شته، شپشک سپردار، کپک خاکستری، کنه عنکبوتی، مگس سفید ( سفید بالک ) و تریپس ها اشاره نمود که برای از بین بردن و دفع هر کدام باید از روش خاصی استفاده کرد. در ادامه به روش از بین بردن هر کدام اشاره خواهیم نمود:
کپک خاکستری نوعی قارچ است که در اثر رطوبت به وجود می آید و بر روی ساقه، برگ ها، گل ها و میوه های گیاهان آپارتمانی ظاهر می شود. برای جلوگیری از مبتلا شدن گیاهان به این نوع آفت باید از قرار دادن آنها در مکان مرطوب و بدون تهویه خودداری نمود و همچنین در استفاده از روش های تامین رطوبت گیاهان آپارتمانی افراط نکرد. در صورت مبتلا شدن باید سریعا مکان آلوده اعم از برگ، ساقه، گل و میوه جدا گردد و بر روی سایر قسمت های گیاه مخلوط بردو ( سم قارچ کش ) اسپری گردد.
این نوع حشره بسیار ریز و بیضی شکل است که بر روی بدن آن سپری سفید، سیاه و اکثر اوقات خاکستری رنگ دیده می شود. شپشک های سپردار ابتدا بر روی برگ های گیاهان می چسبد و شیره آنها را می مکد سپس ماده ای براق بر روی برگ ها باقی می گذارد. برای درمان این نوع آفت باید از مخلوط آب و صابون یا همان کف صابون بر روی برگ ها و ساقه استفاده نمود، برای اطمینان بیشتر می توان در کنار استفاده از کف صابون از سم آفت کش نیز استفاده کرد اما این نوع حشرات به دلیل مقاومت پایین خود در برابر کف صابون سریعاً از بین می روند.
یکی از اصلی ترین دلایل ایجاد آفات در گیاهان زینتی شته ها هستند که آفت های بسیار ریز با اندازه ی ۲ الی ۳ میلیمتری بوده و رنگ آنها قرمز، سبز، سیاه، زرد و قهوه ای می باشد. این نوع حشرات اغلب در پشت برگ های گیاهان آپارتمانی قایم می شوند و همانند شپشک سپردار از شیره گیاهان تغذیه می کنند، با این تفاوت که این ها بر روی برگ ها ماده ای به نام عسلک ترشح می کنند که موجب جلوگیری از فتوسنتز گیاهان می گردد و منجر به مرگ و میر آنها می شود. برای دفع شته ها از گیاهان زینتی باید برگ های مبتلا شده را سریعاً جدا نمود و گیاه را سر و ته کرده سپس زیر و روی برگ ها را با استفاده از آب و صابون به خوبی شست و شو داد، پس از شست و شو دادن برگ ها آنها را خشک کرده و از سم آفت کش استفاده نمایید.
پشه های قارچی حشراتی هستند که به دلیل مرطوب بودن بیش از حد خاک گلدان به وجود می آیند و همواره در لابه لای لاروهای گلدان زندگی می کنند. یکی از مشکلات خاک گلدان مرطوب بودن بیش از حد نرمال و نیاز کیاه می باشد، که در این صورت رشد پشه های قارچی در بین لاروها چندین برابر شده، به گیاه حمله می کنند و موجب پوسیدگی برگ ها می شوند. برای درمان این آفت باید همواره خاک گلدان را تقریباً خشک نگه دارید و پراکسید هیدروژن درون گلدان بریزید، به علاوه حتما لاروها را بکنید.
شپشک آرد آلود دارای رنگ سفید است که خود را در دمبرگ، ریز برگ و ساقه قایم کرده و همواره از شیره گیاهان تغذیه می نماید و در صورت تداوم باعث توقف رشد گیاهان آپارتمانی می شوند. برای رفع این نوع آفت باید یک تکه پنبه را به الکل آغشته کنید و بر روی سایر قسمت های گیاه بکشید سپس از سم آفت کش استفاده نمایید.
کنه عنکبوتی نوعی دیگر از آفت های گیاهان آپارتمانی است که دارای ظاهری بسیار ریز است به طوری که به صورت نقطه قهوه ای و اکثر اوقات قرمز رنگ خود را بر روی بر و ساقه گیاهان نشان می دهد. این نوع آفت موجب ایجاد لکه های زرد رنگ بر روی برگ گیاهان گشته و همواره گیاه را پژمرده می نماید؛ از اصلی ترین دلایل بروز این نوع آفت می توان به خشک بودن بیش از حد خاک یا آبیاری کم اشاره نمود. برای دفع کنه عنکبوتی باید آبیاری گیاهان آپارتمانی به صورت منظم ( با توجه به نیاز گیاهان ) و با آب سرد و ولرم انجام شود؛ به علاوه باید برگ های گیاهان با استفاده از پنبه آغشته شده به الکل ضد عفونی گردد و در صورت از بین نرفتن آنها، حتما از سم آفت کش استفاده شود.
مگس سفید نوعی آفت بسیار ریز است که با چشم قابل مشاهده نیست و برای مشاهده آن باید گیاه را تکان داد چرا که هنگام تکان دادن گیاه پرواز می کنند. این نوع آفت به قاتل گیاهان معروف است چرا که سبب زرد شدن برگ های گیاهان و افتادن آنها می گردد و تنها راه دفع آن نیز استفاده چند مرحله ای از سم آفت کش است.
تریپس ها حشراتی با طول ۱ الی ۲ میلیمتر هستند که دارای بدن قهوه ای و اکثر اوقات سیاه یا سبز رنگ با بال های بسیار پر مو می باشند. این آفت ها از شیره گیاهان تغذیه می کنند و پس از تغذیه آنها نقطه های بسیار ریز قهوه ای رنگی بر روی برگ ها ایجاد می شود. از آسیب هایی که تریپس ها به گیاهان وارد می کنند می توان به پیچیدگی برگ ها، تغییر شکل و رنگ برگ ها، ریز شدن گل ها و ریزش آنها اشاره نمود. بهتر است بدانید که گیاهان به شدت آلوده به تریپس دارای نقاط سیاه کوچکی بر روی برگ های خود هستند که این نقطه ها مدفوع تریپس هاست. برای دفع تریپس ها باید به طور مداوم از حشره کش و سم آفت کش استفاده نمود و گیاه را تا زمان بهبودی در محلی جداگانه نگهداری کرد.
- هیچگاه گلدان کثیف را مورد استفاده قرار ندهید و حتماً قبل از کاشت گیاه یا تعویض گلدان، آن را با استفاده از آب و صابون به خوبی بشویید.
- به طور منظم گیاهان آپارتمانی خود را بررسی کنید و در آبیاری آنها افراط و تفریط ننمایید.
- هنگام خرید گیاه جدید به خوبی آن را بررسی کنید و سپس در کنار سایر گیاهان قرار دهید.
- قبل از بررسی نمودن گیاهان دستان خود را به خوبی بشویید.
- از خاک باغچه استفاده نکنید و خاک استریل مورد استفاده قرار دهید.
- قبل از هرس کردن گیاهان، قیچی باغبانی را با استفاده از آب و صابون بشویید و سپس مورد استفاده قرار دهید.